درباره الف

ما در قرن بیست‌و‌یکم زندگی می‌کنیم، قرنی که تعاملات و ارتباطات حرف اول را می‌زند. هرچند که دنیای مجازی تا حد زیادی شیوه ارتباطات را تغییر داده است، اما برای رشد و پیشرفت جایگاه اجتماعی خود، همچنان نیازمند تعامل با دیگران هستیم. شاید صحبت کردن با دیگران برایتان دلهره آور باشد. نگران نباشید، شما تنها نیستید! تحقیقاتی که در سال 1973 در آمریکا انجام شد، نشان داد 41 درصد از افراد صحبت کردن در برابر دیگران را جزء بزرگترین ترس‌های زندگی خود می‌دانند. این میزان از ترس و استرس، گیرایی صدا را به طرز شگفت‌آوری کاهش می‌دهد و در نهایت سبب لرزش صدا خواهد شد. تکنیک‌های زیادی برای کنترل لرزش صدا وجود دارد که در ادامه به شرح آن‌ها می‌پردازیم. پس همین حالا ترس خود را کنار بگذارید و تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

مهم ترین دلایل لرزش صدا در هنگام صحبت کردن

برای اینکه بتوانیم به خوبی لرزش صدا را کنترل کنیم، لازم است در ابتدا منشا و دلایل آن را بشناسیم. ترس و اضطراب مهم‌ترین دلیلی است که سبب لرزش صدا می‌شود. اما سوال اصلی این است که چرا دچار استرس می شویم؟

آماده سخنرانی نیستید!

اگر دانش کافی در مورد موضوع مد نظر ندارید و مانند یک دانش‌آموز شب امتحانی، تمام مطالعات خود را به دقایق آخر واگذار کرده‌اید، باید مسئولیت و عواقب حاصل را بپذیرید! متاسفانه هیچ راه حلی برای این موضوع وجود ندارد، به جز تلاش و مطالعه مستمر!

لرزش صدا با تنفس نامناسب

هورمون‌های ترشح شده در موقعیت‌های استرس زا، ماهیچه‌های قفسه سینه و گلو را منقبض می‌کنند.‌ تنفس نادرست در هنگام سخنرانی، اکسیژن رسانی به بدن را مختل کرده و لرزش صدا را به شدت افزایش می‌دهد. در این مواقع تنفس دیافراگمی یا شکمی یک راه حل موثر به حساب می‌آید.

از قضاوت شوندگان میترسید؟

یکی از دلایل استرس این است که شما از مخاطبین خود واهمه دارید. ممکن است در ذهن خود تصور کنید که به سخنان شما اهمیت نمی‌دهند یا اطلاعاتی که در اختیار آن‌ها قرار می‌دهید چندان مفید نیست. این تفکر را از ذهن خود دور کنید! انرژی منفی توانایی مغز شما را کاهش داده و طبیعتا استرس افزایش پیدا می‌کند

ترس از فراموش کردن، لرزش صدا را افزایش می‌دهد

خبر خوب این است که ترس از فراموش کردن مطالب تا حد زیادی قابل کنترل می‌باشد و راه‌حل‌های زیادی پیش روی شماست. این اتفاق بیشتر برای افرادی رخ می‌دهد که متن خود را کلمه به کلمه حفظ می‌کنند، در صورتی که ارتباط برقرار کردن با دیگران به یک تعامل دو طرفه نیاز دارد.

چگونه لرزش صدا را کنترل کنیم؟

کنترل لرزش صدا نیازمند تکرار و تمرین مستمر است. حال که با مهم‌ترین دلایل لرزش صدا آشنا شده‌اید، به سراغ راهکارهای کنترل آن می‌رویم تا در مواجهه با استرس به بهترین شکل ممکن عمل کنید.

نفس عمیق، اولین تکنیک کنترل لرزش صدا

دم و بازدم کنترل شده، آرامش خاصی را در بدن ایجاد کرده و لحن صدا را به خوبی تقویت می‌کند. قبل از سخنرانی، بر روی تنفس تمرکز کنید تا اکسیژن کافی به تمام اعضای بدن برسد. تصور کنید که انرژی بدن با تنفس تامین می‌شود. بهتر است که از تنفس شکمی برای کنترل لرزش صدا کمک بگیرید.

کنترل لرزش صدا به کمک تمرینات آوایی

یکی از روش‌هایی که لرزش صدا را تا حد زیادی کاهش می‌دهد، تقویت تن صداست. برای این منظور، آواهایی مانند «امم… مم»، «اووو…. اییییی»، «امم… ممم» و «ممممممم….» حداقل پنج بار در روز تکرار کنید. به مرور زمان، صدای خود را بالا برده و تا زمانی که نفستان یاری می‌دهید، این تمرین را انجام دهید.

تصویر سازی ذهنی را آغاز کنید

استیون کاوی در کتاب هفت عادت مردمان موثر نوشته است:«با پایانی که در ذهن دارید شروع کنید.» دوست دارید تعامل شما با دیگران چگونه پیش ببرود؟ اگر موقعیت خود را در ذهن پیش‌بینی کنید، نیمی از مسیر موفقیت را طی کرده‌اید. در حقیقت، شما برنامه خاصی را برای ذهن و بدن خود تنظیم کرده‌اید تا به نتیجه دلخواه برسید. برنامه‌ریزی، همیشه جواب می‌دهد!

دور آرام‌بخش خط قرمز بکشید!

استفاده از نوشیدنی یا داروهای آرامبخش همیشه پیشنهاد خوبی نیست. به طور مثال مصرف بیش از حد قهوه، دمنوش‌های گیاهی یا داروهای آرامبخش عوارض بسیار زیادی را در پی خواهد داشت که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به سردرد، سرگیجه، اختلالات خواب و تغییرات خلقی اشاره کرد. بهتر است قبل از سخنرانی آب بنوشید. هیدراته بودن بدن توانایی تجزیه و تحلیل ذهن را افزایش می‌دهد.

جذاب صحبت کنید!

استفاده از کلمات موزون و زیبا سبب می‌شود تا شنونده توجه بیشتری به سخنان شما داشته باشد. البته این به معنای استفاده از واژه‌های سنگین و دشوار نیست، بلکه در عین سادگی بهتر است که کلام خود را به کلمات بدیع و شیوا آغشته کنیم. بهره‌گیری از عناصر طنزگونه، آمارهای به‌روز و مثال‌های روزمره جذابیت سخنان را دو چندان کرده و تعامل شما با مخاطبین را افزایش می‌دهد. علاوه بر این موارد، برای رسیدن به لحن مناسب و صدای واضح و بلند، تمرین روخوانی متن با صدای بلند را فراموش نکنید.

از حرفه‌ای ها کمک بگیرید

یکی از روش‌هایی که سبب می‌شود تا به خوبی بر لحن و تن صدا تسلط داشته باشید، استفاده از تجربیات افراد ماهر در این زمینه و شرکت در کلاس‌های فن بیان است. این دوره‌های آموزشی، نکات بسیار مهم و مفیدی را در اختیارتان قرار می‌دهد که مسیر موفقیت شما را هموار می‌کند. آکادمی الف نیز قصد دارد تا با برگزاری کلاس‌های فن بیان گام بزرگی در راستای اهداف شما بردارد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و شرکت در کلاس‌های فن بیان با شماره‌های درج شده در سایت تماس بگیرید

پیشنهاد الف

نویسنده: سارا ناجی

نویسنده: سارا ناجی

تازه‌های الف