من استعداد نویسندگی ندارم! مگر می توان نویسندگی را آموزش داد؟ از کجا باید شروع کنم؟ هیچ اطلاعاتی درباره نویسندگی ندارم. نوشتههای من اصلا خوب نیست و… قلم، ابزاری است بیاندازه ظریف که به کار بردن آن، هنر و چابکدستی بسیاری را میطلبد. پس اگر با بهانههای بالا فکرتان را درگیر کردهاید و علاقه خود به نویسندگی را از دست دادید، بهتر است از همین حالا کنار بکشید! نویسندگی، به این اندازه سخت نیست و بر خلاف تصور تعداد زیادی از افراد، یک مهارت اکتسابی محسوب میشود که به توجه، مطالعه و از همه مهمتر علاقه نیاز دارد. با در نظر گرفتن این سه عنصر، مطمئن باشید که آموزش نویسندگی به یک مسیر هموار و بسیار جذاب تبدیل میشود. همین حالا ترس را کنار بگذارید و با مطالعه مقاله زیر، اولین قدم خود را مسیر آموزش شیوه های نویسندگی بردارید!
آیا میتوان نویسندگی را آموزش داد؟
مشتاقان نویسندگی معمولا از خود میپرسند که آیا من استعداد نویسنده شدن دارم؟ آموزش شیوه های نویسندگی مفید خواهد بود؟ شما برای نویسندگی به استعداد نیاز ندارید، بلکه تلاش و میل به یادگیری است که حرف اول را میزند. هر انسانی منحصر به فرد است و حرفهای ارزشمندی برای گفتن دارد. فرضا که استعداد شرط اصلی پیشرفت در نویسندگی باشد، بدون مطالعه کتاب و نوشتن مطالب مختلف و از همه مهمتر، پیگیری و ممارست، هر استعدادی بیهوده است! سامرست موآم، داستان نویس معروف انگلیسی میگوید:« من آرزو داشتم که در عالم نویسندگی اسم و رسمی پیدا کنم. لذا خود را در معرض هرگونه تغییری که فرصت اندوختن تجربیات بیشتر را به من میداد قرار دادم و هرچیزی که دستم به آن میرسید خواندم.» حال شما بگویید، برای نویسنده شدن بیشتر به استعداد نیاز دارید یا مطالعه و تجربه؟!
مهم ترین شیوه های نویسندگی
آنچه به عنوان نویسندگی مورد بررسی و تحقیق ماست، مفهومی بزرگتر از نوشتن مطالب معمولی دارد. ممکن است ترجمه کتاب یا صورتگردانی اجناس یک انبار نیز نویسندگی تعبیر شود، اما یک نویسنده خوب به دنبال انتقال مفاهیم و تاثیرگذاری بر روی خوانندگان است که با متنهای معمولی میسر نخواهد شد. در ادامه به معرفی کاربردیترین شیوههای نویسندگی میپردازیم.
-
مطالعه و تحقیق
برای نویسندهای که میخواهد با آگاهی به دنیای درون و برون، تمام مسائل زندگی را شرح دهد و به نتیجهای صحیح دست یابد، جز مطالعه راهی وجود ندارد. کسی که با کتاب انس ندارد، قادر به عرضه کردن آثار پر ارزش نخواهد بود. انتخاب کتاب نیز اهمیت زیادی دارد. کتابی را انتخاب کنید که علاوه بر همسو بودن با حیطه کار و معلومات شما، نکات صحیح و کاربردی را در اختیارتان قرار دهد. همینطور درباره اصول نویسندگی اطلاعات بیشتری کسب کرده و قلم خود را تقویت کنید.
-
ابتدا بیندیشید، بعد بنویسید
محتویات یک نوشته محصول تفکرات شماست. بنابراین هراندازه بیشتر و منطقیتر بیندیشید، نوشته ما دلپذیرتر خواهد بود. مقصود از اندیشیدن، فکری نیست که در نوشته پرورش مییابد، بلکه اندیشیدن در مورد چیزی است که میخواهیم بنویسیم.
-
تمرین، تمرین و تمرین!
کسب مهارت در هر هنر و حرفهای بدون تلاش و صرف زمان غیر ممکن است. پیگیری و تلاش علاوه بر اینکه بر تجربه و دانش ما میافزاید، خلاقیت و فعالیت مغز را بهبود میبخشد.
-
ابتکار یا تقلید؟
تقلید از سبک نویسندگان بزرگ شاید در مراحل نخست کار نویسندگی چندان ناپسند نباشد. اما بهتر است که از این کار صرف نظر کنید. تقلید از آثار دیگران استقلال فکری را کاهش داده و شما را محتاج آثار دیگران میسازد.
-
ساده بنویسید
کدام نوشته ساده و روان به شمار آورد؟ آیا انشا دانشآموز دبستانی را میتوان در سطح متنهای روان قرار داد؟ منظور از سادهنویسی این نیست! سادهنویسی یعنی جلوگیری از آوردن جملات طولانی، کلمات نامانوس، لغات بیگانه و مطالب دور از فهم.
یک نویسنده خوب چه ویژگیهایی دارد؟
به نظر شما، نویسنده خوب چه کسی است و چه ویژگیهایی دارد؟. نویسنده به کسی میگویند که با نیروی دانش، ذوق و احساس، معانی تازه و مفاهیم بکر به دست آورد و بتواند به طور ماهرانه آنها را در قالب کلمات بیان کند؛ مفاهیمی که برای نخستین بار مطرح شده و خواننده را به وجد میآورد. نویسنده خوب، ویژگیهای عمیقی را در خود جای میدهد که مهمترین آنها به شرح زیر است:
- نویسندهای که میخواهد آثار ارزنده و سودمند ایجاد کند، پیوسته در حال مطالعه و تحقیق است.
- یک نویسنده خوب باید مسائل و رویدادها را از دیدگاه عقل و خرد مورد بررسی قرار دهد و سخنش را بر اساس واقعیت استوار سازد.
- منتظر تحسین مردم نباشد. اگر مطالب یک کتاب سودمند و ویژه باشد، به طور خودکار مورد توجه و تحسین مردم قرار میگیرد.
- نویسنده نباید فکر خود را به همان اندازه از علوم و فنون که آموخته است، محدود سازد و به سکون اندیشه قناعت کند.
- نویسندگان ماهر و چابکدست هرگز از تمرین و نوشتن دست بر نمیدارند و از مسیر هنر فاصله نمیگیرند.
- نویسنده باید بکوشد تا سخنش در یک سطح معقول قرار بگیرد، نه یکباره بدرخشد و نه در جای دیگر سقوط کند.
کلام آخر
در مطالب بالا، به بخشی از شیوه های نویسندگی و آموزش آن اشاره کردیم. اما این همه داستان نیست. برای رسیدن به قله پیشرفت به تلاش، مطالعه و از همه مهمتر هدف احتیاج دارید. همین حالا دست به کار شده و نوشتن را شروع کنید؛ هدف خود را از نویسندگی در نظر بگیرید و به طور جدی دنبال کنید. استودیو الف با همکاری آکادمی مجموعه نیز همراه شماست تا مسیر آموزش نویسندگی بیش از پیش هموار گردد.