موسیقی متن بی کلام قطعه ای از موسیقی می باشد که تنها مختص صدای سازها تنظیم شده یا تصنیف و آواز یا صدای انسانی نمی باشد. بلکه سازهای مختلف یا صداهای طبیعی در این نوع موسیقی به کار می رود. همچنین موسیقی بی کلام همان سبک موسیقی توصیه شده از سوی اکثر روانشناسان است تا همه افراد با هر خلق و خوی به آن گوش دهند. بنابراین فرد با حالت روحی مختلف همچون اضطراب، استرس، هیجان، عصبانیت و … می تواند با گوش دادن به موسیقی بی کلام روحیه خود را ارتقا دهد.
انواع موسیقی بی کلام
در حالت کلی انواع موسیقی بی کلام برای متن به شرح زیر می باشد:
موسیقی متن بی کلام سبک کلاسیک
سبک کلاسیک سبکی از موسیقی قاره اروپا و غرب می باشد که در قرن پنجم میلادی ارتقا یافت. البته به عقیده کارشناسان در این حوزه، ریشه اصلی موسیقی بی کلام سبک کلاسیک به سکولاریسم و سنت های مذهبی بر می گردد. این سبک موسیقی از قرن پنجم تا الان در دوره های میانه، دوم رنسانس، سوم باروک، چهارم رمانتیک، ششم مدرن و هفتم یا معاصر ادامه داشته است. همچنین نخستین سیستم فرم شناسایی آهنگ ها و نت نویسی در موسیقی سبک کلاسیک پایه گذاری شد. در نتیجه این سبک مادر تمام سبک های موسیقی به حساب می آید.
سبک اکسترنال
سبک اکسترنال یا سازگان یکی دیگر از سبک موسیقی متن بی کلام بوده که با سبک کلاسیک ارتباط دارد. در این سبک، آهنگ توسط گروه موسیقی و شخصی به عنوان رهبر نواخته و نمایش داده می شود. همچنین سمفونی های معروف و بزرگ دنیا زیر مجموعه سبک ارکسترال در موسیقی بی کلام به حساب می آیند. جهت اجرای موسیقی به سبک ارکسترال به سازهای زهی (ویولن)، سازهای کوبه ای و سازهای بادی ( بادی چوبی) نیاز است. البته امروزه در این سبک موسیقی، آلات الکترونیک به کار برده می شود.
سبک لایت
این سبک زیر مجموعه ای از موسیقی ارکسترال است که ماهیت اصلی آن ریتم های دلنشین و آرام می باشد. موسیقی بی کلام سبک لایت از قرن 18 الی 19 میلادی شروع شد و تا به امروز ادامه دار بوده است. همچنین به دلیل ریتم های ملو و حال و هوای آرام این سبک از موسیقی را با موسیقی آرام نامگذاری کرده اند. سبک لایت در کشورهای غربی با عنوان گوناگونی همچون موسیقی خلق و خوی و کنسرت شناخته شده است. حال بیشترین سازهای به کار رفته در این سبک شامل ساکسیفون، فلوت و گیتار می باشد.
سبک الکترونیک
موسیقی متن بی کلام سبک الکترونیک جزء موسیقی مدرن می باشد که با استفاده از سازهای الکترونیکی ضبط و نواخته می شود. بنابراین این سبک از گستردگی بالایی برخوردار بوده و سبک های متعددی را در خود جای می دهد. سبک الکترونیک برای بار اول در سال 1940 رواج پیدا کرد که از ادوات به غیر از آکوستیک جهت ساخت آهنگ استفاده می شد. مهم ترین آلات سبک الکترونیک شامل گیتار الکتریک یا الکترونیک، انواع کیبوردها و ارگ ها و داینامو فون اشاره کرد. همچنین یکی از معروف ترین آهنگسازهای این سبک شخصی یونانی به نام یانی می باشد.
سبک امبینت
سبک امبینت در موسیقی بی کلام متن زیر مجموعه سبک الکترونیک به حساب می آید که ریشه اصلی آن به سال 1960 میلادی باز می گردد. همچنین دلیل اصلی گسترش این سبک موسیقی وجود ابزاری همچون سینتی سایزر می باشد. این ابزار جهت ترکیب صداهای گوناگون و میکس آن ها به صورت همزمان به کار می رود. امروزه سینتی سایزر حضور پر رنگی در اکثر ژانرهای موسیقی دارد. همچنین یکی از مزیت های سبک امبینت در موسیقی بی کلام وجود ریتم های یکنواخت و تکراری است.
موسیقی بی کلام فیلم، بازی و سریال
موسیقی ساندترک یا متن فیلم به آهنگ هایی تعلق می گیرد که در بازی های ویدئویی، برنامه تلویزیونی، سریال و فیلم سینمایی اجرا می گردد. البته این نوع موسیقی متن مطابق سیاق و سبک اثر مدنظر یا محتوای آن تولید می شود. در اکثر مواقع چنین آهنگ هایی در تعدادی دیسک متعدد گردآوری شده که به مجموعه پایانی کل این آهنگ ها همان ساندترک گفته می شود. همچنین از مشاهیر معروف در این سبک موسیقی می توان به ونجلیس، انیو موریکونه، هانس زیمر و … اشاره کرد.
مزایای موسیقی متن بی کلام

- موسیقی بی کلام عملکرد شناختی در فرد را بهبود می بخشد
- این نوع موسیقی استرس و اضطراب را کاهش می دهد
- موسیقی بی کلام به فرد کمک می کند تا از خوردن غذا و خوراکی هایی با حجم بالا اجتناب نماید.
- موسیقی به صورت چشمگیری عملکرد حافظه را بهبود می بخشد
- این نوع موسیقی تاثیر بسزایی بر مدیریت رنج و درد دارد
- خواب شخص را تنظیم می نماید.