چگونه یک موشن بسازیم؟
موشن گرافیک یک مهارت جدید در میان افراد است. ساخت موشن در تبلیغات و برندسازی جایگاه بسیار ویژه ای دارد و در عصر رسانه و مفاهیم همه راههای ایجاد ارتباط با مخاطب که سریعتر و جذاب تر باشد ارزش امتحان کردن دارد. در این میان موشن گرافیک به دلیل زمان کوتاه و جذابیت بصری توجه بسیاری به خود جلب کرده است و ساخت موشن میتواند موجب ارتباط بهتر با مخاطب شود.
تفاوت موشن گرافیک با انیمیشن چیست؟
انیمیشن شاخه ای از هنر است که شامل کنار هم گذاشتن تصاویر و گرافیک ها، متحرک سازی آنها و صداگذاری منحصر به فرد آنها می شود. موشن نیز شاخه ای از انیمیشن است. در نتیجه خصوصیات کلی انیمیشن را دارد. شامل گرافیک های متحرک و صداگذاری منحصر به فرد میشود. اما موشن گرافی زمان کمتری نسبت به انیمیشن دارد و سناریو آن ساده تر است و بیشتر برای جنبه های تبلیغاتی به کار می رود. در حالی که انیمیشن گاه تا دو ساعت به طول می انجامد و سناریو داستانی قوی تری دارد یعنی حتی به عنوان فیلم سینمایی هم به نمایش درمی آید، موشن شکلی از انیمیشن است که حداکثر زمان آن دو دقیقه است. برای درک بهتر تفاوت های این دو و انواع موشن به مطلب شیوهی ساخت انواع موشن کنید.
مراحل ساخت موشن
برای ساخت موشن دو مسیر پیش روی شماست، مسیر اول شامل پنج مرحله و مسیر دوم شامل دو مرحله است.
مسیراول؛ مرحله اول: ایده پردازی
در این مرحله از ساخت موشن، خلاقیت مهم ترین چیزی است که دارید. از نظر فنی بهترین بودن کار بسیار سختی است، همیشه کسانی هستند که هم سطح یا بهتر از شما تکنیک های ساخت موشن را پیاده کنند اما یک ایده خاص تفاوت بین کار خوب و عالی است. برای یافتن یک ایده خوب، راههای بسیاری پیش روی شماست. میتوانید از جلسات طوفان فکری یا تکنیک دلفی استفاده کنید. برای آشنایی با موثرترین تکنیک های ایده پردازی این(هنوز ننوشتم) مطلب را مطالعه کنید. این ایده ها نهایتا سناریوی شما برای ساخت موشن هستند. در نوشتن سناریو به زمان توجه کنید. هر موشن گرافی بین 30 ثانبه تا دو دقیقه است در نتیجه سناریو شما نباید طولانی و پر از پیچ و تاب باشد یا از سکانس های بی شماری تشکیل شده باشد. سعی کنید سناریو ساده و در عین حال خلاقانه باشد.
مرحله دوم: سناریونویسی
در این مرحله ایده کلی خود را به شکل کامل و با جزییات و نحوه اجرا یادداشت می کنید. حتی جزییات حرکات شخصیت ها و یا صداگذاری ها و افکت ها را هم یادداشت کنید. میتوانید این کار را به شکل نوشتن دکوپاژ انجام دهید تا هم حرفه ای تر باشد و هم جزییات را بهتر در برگیرد. دکوپاژ نوشتن سخت نیست فقط باید جزییات را به خوبی در آن جای داد تا ساخت موشن را برای ما شفاف تر کند.
مرحله سوم : طراحی کاراکتر و طراحی صدا
اگر موشن شما شما شامل شخصیت نیز است باید طراحی آن را نیز به دقت انجام دهید. اگر قصد تبلیغاتی از ساخت موشن دارید بهتر است شخصیت شما مطابق با محصول شما یا برند شما باشد و در راستای ایجاد یک تصویر ذهنی دقیق مناسب از کسب و کار شما باشد. برای مثال طرح خر شرک با تمام گوگولی بودن و نوستالژی، ایده خوبی برای تبلیغ یک فست فود نیست! طراحی صدا در ساخت موشن بخشی از فرآیند طراحی کاراکتر است.
در این مرحله شما برای هر صحنه صدا های مرتبط با عملکرد آن صحنه را انتخاب میکنید. و برای شخصیت های موشن خود صداپیشه تعیین کنید . این فرآیند مانند انتخاب بازیگر است. همان طور که بازیگران میتوانند چند نقش را ایفا نمایند یک گوینده خوب هم میتواند چند صدای گوناگون خلق کند. تست صداهای گوناگون و میزان مطابقت آنها با نقشی که مد نظر شماست در این مرحله انجام میگیرد.
مرحله چهارم: استوری بورد
این مرحله اولین جایی از فرآیند ساخت موشن است که تصویرسازی آغاز می شود. در استوری برد داستان به شکل تصویری روایت میشود و صحنه های مهم موشن به تصویر در می آیند.استوری برد باعث میشود همه بدانند که دقیقا خروجی چه چیزی خواهد بود و مثل پلی میان تیم ایده پردازی و تیم ساخت انیمیشن عمل می کند. استوری برد هم میتواند دستی و بر کاغذ رسم شود و هم بر بستر نرم افزارهای الکترونیکی مانند نرم افزار storyboarder طراحی شود.
مرحله پنجم: متحرک سازی
در این مرحله انیماتور وارد عمل میشود و استوری بورد ها را به انیمیشن تبدیل میکند. انیمیشن ها سبک های گوناگونی دارند که انتخاب سبک مستقیما بر موشن نهایی شما تاثیر گذار است. در نتیجه میتوان سبک انیمیشن را از ابتدای فرآیند ایده پردازی تعیین کرد زیرا برخی سبک ها نیازمند شخصیت پردازی و یا نکات خاص خود هستند برای مثال در سبک صامت شخصیت ها نباید دیالوگ داشته باشند که خب باید از ابتدای طراحی سناریو موشن سبک را در نظر داشت. البته برای ساخت موشن تبلیغاتی از سبک های بسیار گوناگونی استفاده نمیشود اما باز هم تعیین سبک انیمیشن و تایید و انجام آن نیازمند جلساتی میان کارگردان و تیم طراحی و تیم انیمیشن است. هر فردی میتواند مراحل اول تا سوم را به تنهایی انجام دهد اما متحرک سازی نیازمند کمی تخصص در حوزه انیمیشن است و بهتر است از یک انیماتور کمک بگیرید.
مرحله ششم: موشن آماده است.
هر کدام از مراحل بالا میتواند شامل جزییات بیش تری هم باشد. پیشنهاد میکنم از مطلب اصطلاحات مهم موشن گرافیک هم دیدن کنید.
مسیر دوم؛ مرحله اول
با استدیو الف تماس بگیرید. اگر مطمئن نیستید از آرشیو موشن گرافی های ما دیدن کنید.
مرحله دوم؛
موشن متناسب با سلیقه و کسب و کار خود را از ما تحویل بگیرید.
جعبه ابزار: سخت افزارهای لازم برای ساخت موشن
در ابتدا به یک سیستم کامپیوتری نیاز دارید. انتخاب سیستم مک یا PC به ترجیحات شما بستگی دارد. برای ساخت موشن، قطعات و اجزا سیستم شما از کلیات آن اهمیت بیش تری دارند. مهم است که حافظه بالایی در اختیار شما باشد چه به صورت هارد دیسک و چه به صورت درایو SSD. اگر با لپ تاپ ساخت موشن را اپیش می برید، بهتر است از یک هارد اکسترنال استفاده کنید. حداقل حافظه ای که لازم دارید 750 گیگیابایت است.
ابزار بعدی که برای ساخت موشن به آن نیاز دارید یک کارت گرافیک قوی است. ناپوشیده نیست که ساخت موشن، شامل کشیدن تصاویر پیاپی گرافیکی و سپس متحرک سازی و ادغام ان هاست. در نتیجه باید عملکرد گرافیکی سیستم خود را ارتقا دهید بهتر است از یک GPU (واحد پردازش گرافیکی) اختصاصی استفاده کنید. اگر سیستم شما خود صفحه گرافیک قدرتمندی ندارد لازم نیست کل سیستم خود را تعویض کنید بلکه تنها میتوانید کارت گرافیک را ارتقا دهید.
عملیات های ساخت موشن نیازمند پردازش گر قوی هست. بهتر است از CPU قوی با با چهار هسته یا بیشتر استفاده کنید. و در نهایت از یک RAM بالای 32 گیگابایت استفاده کنید. فراموش نکنید که ساخت موشن گرافیک با ابزارهای ساده هم امکان پدیر است اما بهتر است تا جایی که میتوانید از ابزارهای حرفه ای بهره بگیرید تا خروجی کار شما به ایده آل نزدیک تر شود.
در نهایت اگر قصد شما از ساخت موشن تنها رسانه ای است و به دنبال کسب درآمد از این راه نیستید هزینه های تامین سیستم مورد نیاز میتواند هزینه تمام شده شما را افزایش دهد، بهتر است از استدیو موشن الف استفاده کنید.
جعبه ابزار نرم: نرم افزار های ساخت موشن
اولین و مهم ترین نرم افزار برای ساخت موشن After effect است. این نرم افزار مهم ترین و رایج ترین نرم افزار برای ساخت موشن گرافیک است. After effect یکی از بهترین ها برای ساخت موشن و انواع حرکت های گرافیکی و پویا است. میتوان جلوه های ویژه بصری و انیمیشن های سه بعدی بسیار دقیق و هنرمندانه ای را به کمک آن به تصویر کشید. قابلیت های متنوع برای رنگ آمیزی های پیشرفته و همچنین ادغام صحنه های گوناگون این نرم افزار را به یکی از بهترین گزینه ها برای ساخت موشن تبدیل کرده است. تنها نکته منفی در مورد این نرم افزار پیچیدگی کار با آن است. که ممکن است برای تازه وارد ها کمی سخت باشد.
نرم ابزار بعدی، Photoshop است. که شاید معروف ترین نرم افزار موجود برای طراحی گرافیگ و تصویرسازی است. این نرم افزار تمرکز بیشتری بر طراحی تصویر دارد و با کمک آن به طرز کاملا حرفه ای میتوانید تصاویر و صحنه های لازم برای ساخت موشن خود را طراحی کنید.
شاید کمی باور آن سخت باشد اما ساخت موشن با گوشی هم امکان پدیر است. نرم افزار Power Director یکی از بهترن برنامه ها برای ساخت موشن با سیستم عامل اندروید یا آی او اس است. این نرم افزار محیط کاربری ساده ای دارد که استفاده از آن را برای همه راحت ساخته است. در عین حال افکت های خلاقانه و متنوع و امکان خروجی گرفتن با بالاترین کیفیت را برای شما فراهم میکند. از دیگر نرم افزارهای ساخت موشن گرافیک با گوشی میتوان به KineMaster هم اشاره کرد.
اکثر نرم افزار های ساخت موشن امکان ادیت صدا را به صورت محدود فراهم میکنند در نتیجه بهتر است برای صداگذاری و ادیت صدای موشن گرافی خود از نرم افزارهای تخصصی صدا مثل Adobe Audituion استفاده کنید. در اینجا(مطلب من درباره پادکست) برخی از نرم افزار های تدوین و صداسازی را به شما معرفی کردیم.
ساخت موشن گرافی یکی از بهترین و در عین حال خوش بازخورد ترین روش ها برای معرفی محصول جدید یا تبلیغات کار شماست. از سویی دیگر با توجه به اقبال کسب و کار ها به دیجیتال مارکتینگ و اهمیت محتوای بصری در این حوزه این روزها تقاضا برای این شکل از هنر افزایش پیدا کرده و یادگیری ساخت موشن گرافی میتواند یکی از راههای مناسب برای افزایش درآمد شما باشد. با دنبال کردن قدم های بالا می توانید یک موشن مناسب با نیاز خود را بسازید و یا میتوانید از میانبر استفاده کنید.